Zorg in de toekomst: meer op buurt- en dorpsniveau

Versterk netwerken in de buurt. Dat was één van de centrale uitkomsten van een brainstormsessie, die in Lelystad op 21 september plaats vond. Met veel energie spraken deelnemers en aanbieders van zorg over een regioplan voor Flevoland. Wat moeten we doen om de zorg ook in Flevoland toekomstbestendig te maken als veel meer mensen zorg nodig hebben en minder mensen in de zorg kunnen werken? Zorgaanbieders, gemeenten, verzekeraars en ook organisaties van bewoners, cliënten en patiënten waren aanwezig. Martine Visser nam deel namens de FPF.

Wat betekent een nieuwe vormgeving van de zorg voor ouderen, voor psychisch kwetsbare mensen, voor jongeren, voor chronisch zieken en voor de gezonde inwoners? Visser zag wel een rode draad in alle gesprekken: “We moeten en willen weer werken aan gemeenschappen in de wijken, buurten en dorpen. Zorg dat mensen die op wandelafstand van elkaar wonen elkaar weer beter leren kennen en samen dingen doen: gezellige activiteiten ondernemen, elkaar steunen in praktische zaken (zoals vervoer, tuin, boodschappen), maar ook emotioneel (een luisterend oor, troost, gezelligheid). De meeste professionele zorgverleners werken in de toekomst ook dichtbij de mensen en kennen hun bewoners, weten wat ze nodig hebben en hoe ze elkaar tot steun kunnen zijn.”

Het was een mooie bijeenkomst. Dit verdient een vervolg waarin vooral nog veel meer bewoners van Flevoland mee gaan denken. Dat kan onder andere op het symposium van de FPF op 19 oktober, waarover meer informatie in het eerste item van deze nieuwsbrief. Kom je ook meepraten over de toekomst van de zorg? Meld je hier aan.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!